Pagini

luni, 24 mai 2010

Fortificații pe teritoriul României

Dacia Magnifică - un nume cam aiurea pentru un proiect foarte interesant.

Cei care au realizat harta României pentru Garmin, celebrele ROAD2006/ROAD2008, au început de câțiva ani să îmbunătățească și colecția de POI (puncte de interes) pentru România. De exemplu, au adăugat aproape toate bisericile din România - peste 15000 de turle (oare Patriarhia a construit un astfel de fișier? ... dar cum au făcut pentru bisericile mici, cum ar fi cea luterană, unde comunitățile de sași au dispărut iar turlele au rămas?)

Dar partea cea mai uimitoare e că au lansat un proiect de localizare a fortificațiilor construite de peste 2500 de ani pe teritoriul nostru. Iată câteva pasaje din interviul acordat de Bogdan Condurățeanu, conducătorul acestui proiect.

"Am început să strângem date, am accesat site-ul Ministerului Culturii, unde erau publicate coordonate de cetăți dacice și situri UNESCO, le-am inclus în hartă fără să le punem la îndoială, iar după aceea ne-am pomenit că siturile respective erau de fapt la kilometrii distanță față de locul unde se spunea că sunt, și am început să le verificăm. ... La un moment dat ne-am dat seama ca sunt enorm de multe astfel de fortificații și ne-am propus să facem serios toată această documentare."

"Am strâns referințe geografice și cunoaștem poziționările aproximative după toponime, distanțe, direcții cardinale, publicate în revistele de specialitate. Sunt peste 1200 de fortificații din toate epocile ... facem localizările pe baze bibliografice, folosind hărți topografice de scară mare, aero-ortofotograme sau resurse de genul Google Earth, care furnizează imagini din satelit."

"Eu sper să pot să aduc ceva nou, cel puțin în privința unor castre romane din Dobrogea, a căror locație exactă cred eu că am descoperit-o - căci până acuma doar se bănuia în ce locuri ar putea fi. Mă refer aicea la Vallis Domitiana, Ad Stoma Peuci, Ad Salices. Dar si cetăți dacice inedite."

"La aceste puncte de interes se pot adăuga informații suplimentare, de genul fotografii sau descrieri textuale, pe scurt sau pe larg, ale cetății respective, se pot adăuga fișiere audio, cu descrierile vorbite, ca să fie mai comod dacă ești la volan, pentru a afla istoria respectivului loc, când ajungi în apropiere de acesta, pe o anumită rază."
Proiectul e fantastic dintr-un punct de vedere - suntem înconjurați de urme vechi de locuire, dar nu le putem vedea și de multe ori nici nu le cunoaștem ... pe de altă parte, îmi e teamă că multe locuri sensibile, pline cu cioburi și oase și pietre ar putea fi invadate de căutători de obiecte din metale prețioase ... de, riscurile tehnologie.

duminică, 23 mai 2010

Cenuşă peste oraşe

În weekend nu am putut zbura. Spaţiul aerian a fost închis căci un nor vulcanic a traversat iar România. Un prieten i-a scris lui Vlădescu: "Stai ca nătărău' in birou în loc să aduci bani la buget impozitând noru'!" tranzitează masa aia de cenuşă ţara noastra? Tranzitează! Trebuie impozitată atunci! Informaţia legată de lava şi cenuşă m-a bulversat, nu am dormit bine azi-noapte, iar acum sunt chiar puţin agitat căci există pericolul unor coborârii de cenuşă la sol. Imi propun să-mi fac un ceai de sunătoare dar fac repede legatura mistică şi mă liniştesc. Nu este nici o problema, suntem în grafic, doar Rusaliile sunt Sărbatoarea Coborârii Sfântului Duh. Eu stau la 6, asta inseamnă că sunt mai aproape de aerul infestat sau de .... ?

Oricum, va trebui să ne deprindem tot mai mult cu frumoasa şi utila limbă islandeză. Asta pentru că, dupa Eyjafjallajokull, alţi munţi supăraţi sunt gata să erupă: Hekla, Grimsvotn, şi Askja. În trecut, exploziile lor de lavă şi cenuşă au avut impact pe termen lung. Numai Hekla a erupt de 20 de ori din anul 874 incoace. Număraţi pe degete, sunt nu mai puţin de 35 de vulcani activi în Islanda. Cercetătorii au reuşit să refacă un tablou al ultimelor 205 erupţii din Islanda, petrecute de-a lungul a circa 1.100 de ani, şi au constatat o ciclicitate a acestui fenomen. Ei afirma ca perioada de inactivitate din ultimele cinci decenii se apropie de sfârşit. Trebuie să ne pregătim. Eu unul, imi propun să o conving pe tante Margareta de la unu' că poate să contrabalanseze scăderea pensiilor cu urcarea la un etaj superior. Eu mai jos, mai departe de nori ea mai sus mai aproape de ... colegele ei de clasă.

Un episod interesant în lupta omului cu cenușa vulcanică a fost in 1980, cand erupţia vulcanului St. Helen din nord-vestul SUA a umplut cu cenuşă nişte orase aflate la 500 de km distanță ... poveste interesantă, cu slide-show.

vineri, 21 mai 2010

a, și manipulatorii de opinie ... valul de mesaje construite special ca să-l scoată pe om din sărite ... valul de mesaje mass-media "sanitizate" de orice urmă de dezbatere inteligentă despre problemele reale ale României...

Îmi imaginez ca băieții ăștia stau în jurul unei mese cu portretul unei bătranici gârbovite cu o sapa în mâna în fața și încearcă să găsească tipul de mesaje care ar scoate-o din sărite si pe femeia aceasta ... "se scumpește pâinea maica" ... "creste prețul la curent electric maica" ... "au furat ăștia fabricile maica" ... "vin ungurii și ne rad pe toți" sau alternativ "vin romanii și ne rad pe toți" ... "nu mai e grâu maica, murim de foame" ... "dispar medicamentele" ... "e dezastru, cresc impozitele" ... "e dezastru, scad salariile" ...

sau variante mai lungi, în care la fraze precum cele de mai sus se adaugă "vezi ce ne-a făcut Basescu" ...

sau chiar si mai interesante, in care cauzalitatea vine in prim plan - "Băsescu/Guvernul/Boc/PSD-ul/Iliescu scumpesc pâinea" ... "Băsescu/Guvernul/Boc/PSD-ul/Iliescu fură fabricile" ...

Inceputuri ...

intrebam de ce vreau sa scriu blogul asta. gîndeam ca ar trebui sa încep cu asta. Nu am o explicaţie clară poate doar nişte emoţii şi gânduri pe care a-şi vrea sa le împărtăşesc indiferent cât mi-e de greu sa le dezrobesc sau poate este vorba de informaţii şi cunoştinţe pe care a-şi vrea sa le obţin, sa le transmit sau sa le comentez. Sau poate nu este asta.
Poate doar m-am saturat de Bucureşti, Boc si Becali si caut aliaţi.
Bucureştiul apasă greu. Un bun prieten de-al meu spunea "Bucureştiul este de neiubit" ...câteodată am senzaţia ca aici viaţa pulsează si zvâcneşte doar dacă apare la ştiri şi întreb oare dacă oraşul asta creşte şi se dezvolta sau trage sa moara / dilema modernităţii. Viaţa, muzica, cifre, beton şi lemn, distincţii reale, apropierea de realitate o sesizez doar când Oraşul meu se înfrupta din mine. Oraşul care mi-a dat şi mi-a luat totul dar care continua la fel de târfă ca un politician, să-mi sugă sângele, timpul si râsul. Câteodata merg pe străzi amintindu-mi. Căutând indicii. Cum am devenit bucureştean ... bucureştiul sunt totuşi eu ... şi întreb, oare, noi vedem chipurile oraşenilor din acelaşi unghi?
Sunt la birou iar în dreapta mea rage un televizor despre FMI, greve şi salarii. Totul pare atât de fals, sunt atâtea minciuni încât nu mai pot deosebi realitatea de ficţiune, nu mai pot scapa de îndoială şi ce este mai rău nu mai am încredere în nimeni. Imparţialitatea a murit. întreb dacă nu ar trebui sa fac un curs undeva aiurea de "citit printre rânduri".
Mda, trebuie sa încep sa scriu ...